Isnin, 2 Julai 2018

Intelligent Stick Bantu Anak Belajar Mengira


Masih ingat bagaimana cara saya mengajar kakak mengenal nombor besar? Alhamdulillah sekarang kakak sudah mengenal nombor sehingga 100. Ingatkan susah nak kenalkan kakak dengan nombor besar, rupanya tidak. Dalam masa sebulan menggunakan cara tersebut, kakak dah mula kenal nombor hingga pergi ke restoran pun dia akan sebut harga kuat-kuat.

Saya kongsikan cara saya mengajar kakak mengenal nombor besar di sini >> Mengajar Anak Tadika Mengenal Nombor Besar.

Jadi sekarang bukan masalah lagi untuk saya kenalkan kakak dengan nombor besar. Cuma untuk mula mengajar operasi tambah dan tolak atau mengira saya masih tidak jumpa cara lagi. Untuk kiraan menggunakan tangan iaitu sehingga nombor 10 mungkin tiada masalah, namun untuk mengira nombor besar lebih daripada nombor 10 agak bermasalah sedikit.


Intelligent Stick Bantu Anak Belajar Mengira


Jadi untuk membantu saya mengajar kakak mengira, saya mula dapatkan alat bantu mengajar yang diberi nama Intelligent Stick ini. Kakak teruja bila saya gunakan intelligent stick ini dalam proses pengajaran. Mungkin disebabkan warnanya yang menarik. Biasanya saya akan minta kakak untuk keluarkan berapa stick mengikut bilangan yang saya mahu dan di tambah dengan bilangan stick bewarna yang lain. Contoh ayat yang biasa saya gunakan adalah;

Six red plus nine blue equal to

Jadi kakak akan mula menyusun 6 stick bewarna merah, tanda tambah, 9 stick bewarna biru serta tanda sama dengan. Akhir sekali kakak akan kira kesemua stick yang ada dan meletakkan jawapan nombor di situ. Selain itu juga, saya gemar membuat bentuk dan saya akan teka bentuk yang dibuatnya. Selain dapat membantu kakak mengenal warna, bentuk, nombor dan mengira, ia juga membantu mengeratkan hubungan kami dengan cara melakukan aktiviti bersama.


Intelligent Stick Bantu Anak Belajar Mengira


Di dalam satu kotak disertakan dengan 5 tanda operasi utama iaitu tambah, tolak, darab, bahagi dan sama dengan, 19 kotak nombor (0-9) dan 52 rod yang terdiri daripada empat warna berbeza iaitu merah, biru, kuning dan hijau. bagi anda yang ingin mendapatkan intelligent stick ini, jangan risau. Hanya klik link di bawah;


http://intelligentstick.wasap.my/


Harga bagi sekotak intelligent stick ini adalah RM15 dan kos pos sebanyak RM5 bagi Semenanjung. Jangan lambat kerana stock adalah terhad.

Intelligent Stick Bantu Anak Belajar Mengira


Semoga kakak Auni menjadi anak yang berjaya di dunia dan akhirat. Aamiin..

32 ulasan:

  1. Happy eid mubarak!

    https://messarah.blogspot.com/2018/06/raya-2018.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Sarah :)
      Happy Eid Mubarak for you too..

      Padam
  2. first time tengok learning set ni. Bagus jugak kan sebab colourful

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, boleh tarik perhatian si kecil nak belajar atau bermain kan..

      Padam
  3. wah.. senang la utk budak2 belajar lepas ni..

    https://aerillhassan.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harapnya macam tu lah, jangan main aje sudahla :D

      Padam
  4. Hana pun nak sekotak lah! haha >_< Buat praktis untuk diri yang tak berapa nak terer math ni heeheh :3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ahahahahaha..Hana patut kena pegang marker pen untuk tulis kat whiteboard tau. Sibuk je menyempit kat budak-budak ni kan :P

      Padam
  5. terbaek.. best jugak ada alat camni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti Ejulz dah dapat baby boleh start beli untuk baby tau :)

      Padam
  6. kalau dulu pakai lidi satay je ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu tapi sebab sekarang budak-budak selalu terdedah dengan gajet, jadi kena pilih sesuatu yang menarik untuk tarik perhatian mereka. Tapi zaman dulu jugak yang paling best kan..

      Padam
  7. Selamat Hari Raya Aidilfitri Auni Sofea..
    Tak sangka warna dapat membantu dalam pembelajaran kanak-kanak..
    Nice sharing..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat Hari Raya Aidilfitri LZ :)
      Thanks sudi jenguk sini..

      Padam
  8. Best ni..macam nak kena dapatkan satu untuk anak je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau nak order boleh klik link kat atas tu JMR..sementara masih ada stok

      Padam
  9. Bgus ni utk bdk2. Mmg ptut beli.
    .
    Salam knl dr blog cik renex.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks cik renex..salam kenal. Nanti saya melawat blog cik renex ye :)

      Padam
  10. Bagus untuk kanak2
    Hi saya rabia dari blog rabiadawiyah21.blogspot.com
    done follow blog adik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai Rabia, saya big sister dah ni :P
      Salam kenal dan thanks sebab sudi singgah ye..

      Padam
  11. wow... menarik learning set cam ni senang nak ajar anak ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, boleh buat macam-macam aktiviti jugak. Tak rugi kalau beli :)

      Padam
  12. bagus juga guna cara ni..nanti boleh guna tuk anak juga

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ada anak boleh beli ni, nanti boleh buat aktiviti sama2..

      Padam
  13. bagus jugak sis cari ni kan.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau sis nak beli, klik je link whatsapp kat atas tu..

      Padam
  14. Aktiviti yang bagus dan merapatkan hubungan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah kekal rapat sampai bila2..

      Padam
  15. bagus tu da pandai kenal number

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah dah boleh masuk sekolah :D

      Padam