Rabu, 7 Mac 2018

Cara Ajar Anak Hafal Fonik AEIOU dengan Pantas


Kebetulan masa tengah skrol gambar dalam galeri fon tertengok video kakak tengah belajar ABC. Memandangkan masa kita belajar di sekolah dulu sebutan fonik tak diajar, cuma kenal huruf sahaja..jadi terfikir jugak macammana cara senang nak ajar kakak fonik. Tetiba Allah kasi idea, teruslah applied pada kakak dan dalam tiga kali lukisan kakak dah dapat hafal. Tapi saya cuma applied pada huruf AEIOU, bila apply pada huruf konsonan..kakak agak pening pulak nak bezakan bunyi fonik tu.


Cara Ajar Anak Hafal Fonik AEIOU dengan Pantas


Kebetulan jugak masa tu saya memang rajin ambil video dan gambar sebab excited la anak dah 5 tahun nak ajar membaca. Plannya bila suami balik kerja, bolehlah tunjuk video dan gambar tu sebagai penanda aras progres anak dah tahap mana. Haha..excited betul. Selain tu, sebagai rujukan bila nak kena ajar adik nanti, senang nak refer balik cara mengajar dulu..itu yang beria ambil gambar bagai tu.


Cara Ajar Anak Hafal Fonik AEIOU dengan Pantas




So kalau lepasni nak ajar anak fonik vokal, boleh cuba cara ni. Agaknya senang nak ingat sebab sambil menulis, kakak boleh buat mimik muka setiap huruf. Itu yang cepat tu. Takde stress nak mengajar, mak dengan anak pun happy boleh gelak-gelak.

16 ulasan:

  1. Wahh nanti kalau Hana dapat jadi cikgu Tadika boleh guna teknik ni! Heheh ^^ nice sharing!! :3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh Hana..kalau Hana yang ajar, memang tak sampai sehari budak-budak dah ingat. Comel sangat cikgunya

      Padam
  2. wahhh good sharing..sgt membantu ni kak !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah boleh start design atas kertas untuk buat pada bakal anak kan CikYan..hehe

      Padam
  3. Betul. bila belajar dalam suasana yg seronok lagi mudah utk pickup.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Anak pun happy tak stress

      Padam
  4. Good sharing sis. Hehe. Jgn delete entry ni tau. Boleh la refer balik bila ika ada anak hehehe. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah tak delete..cepat la Ika ada anak..aamiin :)

      Padam
  5. terbaek.. blh amal ni kalau dah ada anak nanti.. amin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh Ejulz xde hal. Nanti baby dah keluar, mai refer sini balik ye

      Padam
  6. Balasan
    1. Kadang-kadang seronok, kadang-kadang datang malas dia nak belajar..hai anak

      Padam
  7. Nanti boleh ikut kaedah ni utk anak

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah..semoga cepat dapat anak Zul :)

      Padam
  8. terbaikk...anak2 dh besar kalau tak boleh guna pakai kaedah ni..good sharing dik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anak akak dah besar ye? Wah, tahniahla..anak saya kecik2 lagi ni. Sakit jugak pinggang nak melayan masaing-masing..huhu

      Padam