Selasa, 27 Februari 2018

Resepi Aiskrim Mangga Sedap dan Mudah


Dengan keadaan cuaca panas sekarang ni, terasa lah nak basahkan tekak dengan aiskrim. Tapi bila fikir nak kena drive kereta sambil angkut baby dengan kakak, terasa malas pulak di hati. Tapi mood nak makan aiskrim tu still bermaharajalela.

Makanya alternatif lain adalah dengan buat aiskrim sendiri. Kebetulan ada 2 biji mangga mas hitam yang super duper manis kat rumah, so misi buat aiskrim pun bermula. Senang dan sedap pulak bila guna buah fresh jadi aiskrim.


Resepi Aiskrim Mangga Sedap dan Mudah


Resepi Aiskrim Mangga Senang dan Sedap

Mangga mas hitam (manis) - sebiji
Susu cair - 1 sudu besar
Gula - 1 sudu besar


Cara Penyediaan

1. Potong mangga kecil-kecil
2. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar bersama gula dan susu cair
3. Masukkan ke dalam acuan aiskrim dan simpan di dalam peti sejuk beku


Resepi Aiskrim Mangga Sedap dan Mudah


Senang kan? Mai lah kita basahkan tekak bersama.
Panas lit lat ni pekena aiskrim memang terbaiklah.

14 ulasan:

  1. Nampak sedap! nanti nak buat jugak lah hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sila..sila..senang je ni. Rugi tak buat

      Padam
  2. wah mesti sedap tu makan dalam cuaca panas sekarang ni,sejukk tekak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah..sedap tapi sayang nak makan. Takut abes..haha

      Padam
  3. sedapnyaaaa. nasib baik dah kenyang makan malam ni. hahahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha..nasib baik di situ, esok mesti rasa nak makan aiskrim time panas lit lap..haha

      Padam
  4. Wah.. Sedap dan mudah sahaja.. Bolehlah Sha cuba.. Menarik sangat..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap, tapi kat rumah ni dah takde stok mangga. Kalau ada nak repeat buat lg

      Padam
  5. Saya tak tahu rasanya seperti apa, karena belum coba. :) Mbak Auni mau kasih saya gratis, biar saya tak penasaran, heheheh..... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..apa maknanya saya share resepi kalau mas Kang Nata lagi mau saya yang kasih? Enggak mau kasi dong, sila bikin sendiri :P

      Padam
  6. yayy done buat aiskrim ikut resipi ni. menjadi laaaaaaaaaaaaaaa. tq sharinggg :D


    jemput baca new entri : http://www.azahrahaman.com/2018/04/tips-atasi-bad-request-nuffnang_15.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha..sedap kan makan tengah panas Azah? Esok nak buat lagi untuk anak makan..

      Padam
  7. Dulu kecik2 rajin jugak lah beli acuan aiskrim ni..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya dulu guna plastik je, skrg senang terus guna bekas acuan je

      Padam