Khamis, 15 Mei 2014

Pasang Bidai Tingkap Guna Cabletight


Haha..entry kali ni macam sempoi jer. Pernah ke orang buat pasang bidai tingkap guna cabletight? Kurang2 pun guna paku dgn tukul..tp hubby pasang bidai guna cabletight, jimat duit ke apa ni? :0




Cerita sebenarnya camni, kitorang dah lama survey bidai untuk letak kat tingkap dapur tp yg selalu terjumpa harga RM100 ke atas..tu yg bertahan dulu. Tapi aritu time masuk jalan2 dalam satu kedai ni, terjumpa bidai yg murah sgt..apalagi, terus rembat dua.

Balik rumah, siap2 bukak nak pasang. Macam biasa bukak utube cari tutorial cara pasang bidai..semua brg dah siap dgn bosch, clear dapur semua tp ada masalah pulak. Pemegang bidai ni kena tebuk menghadap ke atas yer? Igtkan tebuk kat dinding jer..jarak tingkap ke siling dlm 4kaki jugak..kena tebuk siling ke? Nak tebuk kat kayu tingkap tak boleh sbb dah kena grill..so how?




Nasib baek sebelum ni dah pasang rel langsir dekat tingkap tu..so hubby came out with a good idea. Ikat pemegang bidai pada rel langsir guna cabletight. Brilliant idea jugak tu sbb barang dah ada, dapur dah clear..kalau tak buat skrg, sia2 jer kena kemas dapur nnt.








 Dah siap tp ternampak lebihan cabletight kat atas tu..takper, nnt gunting. Walaupun pakai cabletight tp nampak comel jugak..yg plg penting boleh elak dr kena intai waktu mlm.




Tapi betul ke cara pasang bidai kena start dr siling? Macam tak logik jer..hubby kata guna cabletight ni untuk sementara jer tp kalau pakai lama pun takper. Oke jer macamni :)

15 ulasan:

  1. wah cantik.....

    kita singgah sini n follow #21 dri segmen ni
    http://feycasnowie.blogspot.com/2014/05/giveaway-diari-jejaka-hangat-2014.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gudluck dear..semoga dpt jd yg bertuah, ameen..

      Padam
  2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Beli kat mana bidai tu? Cantik dan murah

      Padam
    2. Beli kat mana bidai tu? Cantik dan murah

      Padam
    3. Sorry Anie..kami baru perasan komen awk. Kami beli di kedai hardware di Terengganu..sorry ye

      Padam
  3. Beli kat mana bidi tu? Cntik dan murah

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. Sorry baru perasan komen ni, kami beli di kedai hardware Terengganu

      Padam
  5. good sharing.. kalau cikyan, asal boleh bnda tu melekat cantik, tergantung kat situ, okey dah.. drpd berbelanja mahal kan.. hahhaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Excited CikYan pasal kami masuk rumah baru time ni..huhu

      Padam
  6. Ok jugak tu. Cantik cuma betul ke kena pasang dari siling lagi..

    BalasPadam