Wednesday, 7 May 2014

Tips Tebuk Lubang Pada Jubin


Bila dah masuk pindah rumah baru, semua benda kena buat sendiri..

Dulu, kalau nak tebuk lubang kat dinding rumah..cuma cari tukul dan paku. Terus ketuk dan siap untuk gantung barang atau sangkut cermin. Sekarang kena beli bosch dan skru untuk buat lubang. Bukan boleh main tebuk jer terutama kalau nak buat lubang pada jubin, bimbang calar dan rosak tempat laen. 

So, kalau nak tebuk dinding pada jubin..boleh follow step kitorang buat. Permukaan jubin yang licin menyukarkan proses menebuk lubang, sebab tu tape dan pensel diperlukan. 


Buat ukuran tempat yang ingin ditebuk terlebih dahulu. Kemudian letak tape seperti dalam gambar dan tanda pada tape bahagian yang ingin ditebuk. Tapi kena make sure jugak mata penebuk bosch yang sesuai digunakan untuk menebuk dinding simen. Kalau dinding kayu, kena pakai mata laen. 


Lepas tu tekan jer sampai jadi lubang dan siap! :)

6 comments:

  1. wahh good sharing sis..banyak ilmu yg sy dpata bila baca blog sis..sbb tu suka dtg sini..tapi bila sesekali tak dtg tu mgkin sibuk lettew...btw, thanks utk info yg bgus ni...bila fikir, betul la kan...letak tape tu, baru la tak bjalan kita punya penebuk tu...jubin tu kan licin...good idea sis !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rindunya CikYan, pi mana lama takde ni. Tengok blog CikYan pun xde update. Nanti singgah sini lagi ye..rindu

      Delete
  2. sy pun buat mcmtu kalau nk tebuk lubang dekat jubin. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..senang kan? Kalau tak asyik nak beralih je mata bosch nya

      Delete
  3. Nice sharing. Boleh la mencari drill sebijik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..tapi kena study pasal mata drill pulak. Pening saya tengok bab tu..

      Delete