Apa Itu Compounding Effect? Ibu Bapa Wajib Tahu

Jadi surirumah memang tak senang. Takde duit tapi nak kena jugak menyimpan sebab fikirkan masa depan yang suram :(


Walaupun tengah takde duit tapi tahun ni saya start balik passion melabur dengan harapan saya akan ada sikit saving di hari tua nanti. Lepas saya keluarkan semua saving untuk Anacat, saving saya kini boleh dikatakan berada di paras paling minimum.


Apa Itu Compounding Effect?

Saya tutup akaun investment saya di unit trust (PMB) dan di robo advisor (Wahed Investment) dan juga keluarkan duit dari ASNB. Setelah gunakan bagi kegunaan Anacat, saya simpan baki duit yang ada dalam akaun bank simpanan saya dengan tujuan senang saya nak keluarkan bila nak kena beli barang Anacat nanti.


Compounding Effect? Wajib Tahu Untuk Celik Kewangan


Saya masukkan kesemua baki duit yang saya ada ke dalam akaun simpanan bank yang semua tahu, beri kadar dividen paling rendah. Terpaksa saya lakukan hal ini memandangkan lebih senang untuk saya keluarkan duit dalam jumlah besar apabila memerlukan.


Wajib Tahu Untuk Celik Kewangan

Sehinggalah saya terbaca artikel tentang investment tips di Tweeter, eh di X. Jangan taktau Tweeter dah tukar nama kepada X tau sekarang (iklan jap haha). Dalam artikel tersebut ada kongsikan tentang plan penulis untuk bersara jutaan dengan saving dan compounding effect.


Compounding effect adalah proses di mana penghasilan yang kamu dapat dari sebuah aset diinvest kembali untuk mendapatkan keuntungan yang lebih besar dari waktu ke waktu.


Tak faham? Cuba tengok gambar kat bawah.


Compounding Effect? Wajib Tahu Untuk Celik Kewangan


Dengan merujuk gambar di atas, katakan saya simpan pada awalnya RM5,000 dalam institusi kewangan yang tawarkan dividen sebanyak 5% setiap tahun. Selepas itu saya simpan secara bulanan sebanyak RM150 selama 15 tahun tanpa culas. Jadi setelah sampai masa, saya sepatutnya akan keluarkan hanya RM32,000 yang saya dah simpan tapi peliknya sebab saya dapat lebih daripada tu. 


Lebih sebanyak RM18,280! Duit siapa tu? Kenapa ada lebih? Ha, inilah kesan compounding hasil daripada dividen dan saving yang kita buat selama bertahun-tahun tu. Jadi saya boleh keluarkan RM50,280 setelah 15 tahun walaupun duit yang saya simpan hanyalah RM32,000. Faham tak? Lagi lama kita menyimpan lagi besar compounding effect jadi lagi banyak duit lebih yang kita terima.


Cuba tengok comparison di antara dua situasi ni. Kalau kes di atas, saya boleh dapat lebihan RM18,000 dalam masa 15 tahun tapi kalau saya menyimpan selama 20 tahun, saya boleh dapat sehingga RM33,000 hasil daripada compounding. Maknanya semakin lama saya menyimpan, semakin banyak compounding effect yang saya terima.


Compounding Effect? Wajib Tahu Untuk Celik Kewangan


Inilah yang dipanggil pelaburan. Kita melabur dalam syarikat pelaburan yang memberi dividen dengan tujuan untuk biakkan wang supaya menjadi lebih banyak. Simpanan di bank biasa hanya beri dividen di bawah 2% tapi jika kita melabur di syarikat pelaburan, kadar dividen yang kita boleh terima adalah lebih tinggi.


Tips Jana Lebih Banyak Wang

Ada beberapa tips untuk jana lebih banyak wang hasil daripada compounding ni. Antaranya adalah:


1. Simpan wang di syarikat kewangan yang beri dividen lebih tinggi. 

Semakin tinggi dividen, semakin banyak keuntungan kita akan dapat. Ada satu petua untuk buat kiraan anggaran wang simpanan kita akan berganda sebanyak dua kali ganda. Ia dikenali sebagai Rule of 72. Kiraannya mudah. Ambil contoh syarikat A beri dividen 3% dan syarikat B beri dividen sebanyak 6%. 

 

Dalam Rule of 72, kita akan bahagi 72 dengan nilai dividen. Simplify dalam bentuk seperti di bawah:

                 Syarikat A : 72/3 = 24 tahun 

                Syarikat B : 72/6 = 12 tahun


Jadi, jika kita melabur dalam syarikat A, kita perlukan sekurang-kurangnya 24 tahun untuk simpanan kita menjadi dua kali lebih banyak. Contohnya kita simpan RM5,000 pada tahun ni, dalam masa 24 tahun lagi, simpanan kita akan berganda menjadi RM10,000. Tapi jika kita melabur di syarikat B, kita hanya ambil masa sebanyak 12 tahun untuk wang berganda menjadi rm10,000. Mana lebih baik?


2. Invest seawal usia

Lagi awal melabur lagi tinggi pulangan yang akan diperolehi. Boleh bayangkan tak jika tahun melabur lebih panjang, jadi kita akan keluarkan modal yang lebih kecil untuk dapatkan pulangan lebih besar kerana kita menggunakan effect compounding daripada saving dan dividen yang diperoleh. Jadi meskipun nilai yang dilaburkan kecil, namun jangan bimbang..asalkan konsisten dan sabar, tentu akan merasai manis pada akhirnya.


3. Guna app di phone untuk bantu rancang pelaburan

Dengan bantuan aplikasi yang ada di phone pasti dapat membantu kita untuk fokus dalam membuat simpanan dan pelaburan. Banyak aplikasi menarik yang boleh kita gunakan namun Financial Calculators app jadi pilihan saya untuk membuat kiraan pulangan yang bakal saya perolehi dalam pelaburan. Selain itu, saya juga gunakan Money+ Cute Expense Tracker app untuk mengira perbelanjaan harian saya.


Compounding Effect? Wajib Tahu Untuk Celik Kewangan
Financial Calculators app
Compounding Effect? Wajib Tahu Untuk Celik Kewangan
Money+ Cute Expense Tracker app

Dengan penjelasan panjang lebar ni harapnya dapatlah membantu awak faham apa itu compounding effect dan kenapa penting untuk kita tahu tentang compounding. Bila dah tahu apa itu compounding, kita boleh merancang simpanan anak-anak dan juga keluarga. Semoga kita menjadi ibu bapa celik kewangan.

Catat Ulasan

3 Ulasan

  1. masih tak faham.. macam mana nak buat atau daftar pelaburan macam ni?

    BalasPadam
  2. Untung kepada mereka yang celik wang dan sumber pendapatan yang boleh disimpan

    BalasPadam