Bayar Harga Kebodohan dengan Nilai Tinggi | Kisah Pelaburan Saya di Scam

Ramai yang mengimpikan pelaburan dengan pulangan tinggi dan menarik, paling kurang kalau dapat 50% keuntungan daripada modal awal pelaburan, alangkah baiknya. Namun tak ramai pula yang sanggup ambil risiko kehilangan wang meski mengimpikan pulangan tinggi mencapai bulan.


Taknak tengok pada orang lain, saya kasi contoh diri saya sendiri. Sebelum menjadi perunding unit amanah, saya adalah seorang wanita zero knowledge tentang pelaburan namun tetap bercita-cita untuk mendapatkan pulangan tinggi hasil daripada pelaburan. 


Pengalaman Saya di Scam


Saya mahukan wang hasil keuntungan pelaburan masuk ke akaun setiap bulan tanpa perlu bekerja keras, dan saya mendapatnya! Melalui apa? Melalui pelaburan yang dijanjikan bulan dan bintang tanpa saya mengetahui bahawa pada akhirnya saya hanya akan di scam. Selepas beberapa bulan menerima wang bulanan seperti yang dijanjikan, pada penghujungnya semua wang pelaburan saya lesap dilarikan sang scammer membuatkan saya jatuh terduduk.


Saya membayar jumlah kerugian yang besar hasil kebodohan diri sendiri. Menyesal itu ada namun saya percaya setiap sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya. Dan di sini saya pada akhirnya menjadi perunding unit amanah dalam bidang pelaburan secara sah yang diikhtiraf oleh Suruhanjaya Sekuriti dengan satu niat, iaitu ingin memperkukuhkan pengetahuan saya dalam bidang pelaburan dan pada masa yang sama memberi kesedaran kepada umum mengenai pelaburan skim cepat kaya yang perlu dielakkan.


Bayar Harga Kebodohan dengan Nilai Tinggi | Kisah Pelaburan Saya di Scam
Gambar dari Google


Usahlah membayar harga kebodohan dengan nilai yang tinggi seperti dialami saya, cukup ambil pengajaran daripada kes ini dan buat pelaburan dengan syarikat pelaburan yang disahkan oleh SC dan FIMM. Jika awak yakin dengan kemampuan diri dan inginkan pulangan yang lebih besar berbanding pelaburan unit amanah, apa kata melabur dalam pasaran saham atau FCPO.


Walau bagaimana pun, pelaburan tanpa ilmu adalah agenda bunuh diri sebelum tiba waktu. Jangan melabur jika tiada ilmu. Kumpul ilmu dan dapatkan guru yang boleh membimbing untuk mengelakkan daripada alami kerugian besar dalam pelaburan. Niat awal nak elakkan daripada duit habis akibat di scam, tetapi rupanya tersalah pula duit habis akibat kesilapan diri sendiri dalam melabur. Naya..


Tiada masa untuk belajar? 


Pilihan paling senang adalah untuk melabur dalam unit amanah dengan bantuan konsultan. Kenapa ini pilihan mudah? Kerana konsultan boleh membantu awak untuk tentukan bila tarikh paling sesuai buat pelaburan. Konsultan juga tentunya mempunyai sedikit ilmu dalam bidang pelaburan yang mana boleh dijadikan tempat untuk awak belajar terlebih dahulu sebelum mula melabur sendiri.


Langkah pertama, mula melabur dengan bantuan konsultan unit amanah dan seterusnya ambil ilmu daripada konsultan tersebut. Sekiranya ilmu pelaburan dirasakan sudah mencukupi, awak boleh mula melabur sendiri dalam mana-mana medium bersesuaian. Ada pilihan robo advisor seperti Wahed Investment yang mudah boleh digunakan  untuk melabur. Ada juga pilihan i-invest KWSP atau FSMONE untuk buat pelaburan sendiri tanpa perlunya bantuan konsultan.


Pada akhirnya, kita akan meningkatkan kemahiran pelaburan diri sendiri dan seterusnya ilmu ini dapat diwariskan kepada anak-anak sekaligus membuka mata mereka untuk lebih celik ilmu pelaburan seawal usia. Disebabkan saya tiada wang untuk diwariskan pada anak-anak, semoga ilmu tentang pelaburan ini dapat digunakan dan dimanfaatkan oleh anak-anak untuk membantu perjalanan hidup mereka seterusnya. Oh, saya akan kongsikan tentang peratus keuntungan pelaburan dalam unit amanah selepas ini ya. Kalau awak nak tau, jemputlah singgah lagi selepas ini.


Btw awak tau tak yang orang kaya buat duit dengan pelaburan, itu ilmu yang saya baru tahu bila terlibat dalam bidang ini pada awal dahulu :)

Catat Ulasan

4 Ulasan

 1. Balasan
  1. Saya pun ada invest sikit di ASB, cuma sekarang keluar pula pasal status syariah ASB dipertikai..pening juga

   Padam
 2. itulah ilmu yang wajar orang lain juga..

  harga kesilapan itu mahal dan pasti ada hikmah yang hebat

  BalasPadam
 3. daripada kesilapan tu lahbuat kita lebih byk belajar. byg kan kalau x de salah silap, kita mungkin akan jd lbh teruk dan hanyut...

  BalasPadam