Friday, 23 March 2018

Gara-gara Movie Upin Ipin Jeng Jeng Jeng


Dua minggu lepas, sambungan internet di rumah mengalami sedikit masalah. Disebabkan TV di rumah adalah jenis Smart TV, jadi effect jugakla nak tengok kartun kegemaran kakak. Saya pun pasang movie lama yang ada dalam hardisk yang memang dah disambungkan pada USB port TV. Kebetulan pasang cerita Upin Ipin Jeng Jeng Jeng. Tak silap saya kami tengok cerita ni di panggung wayang 2 tahun lepas masa kakak berumur 3 tahun. Lepastu copy dan letak dalam hardisk sebab fikir senang nak tengok balik lepasni.




Keesokan harinya kami balik kampung dan lusa terus ke Kelantan memenuhi undangan perkahwinan. Balik je dari Kelantan, kakak terus masuk bilik ambil pensil warna dan recycle paper. Untuk menconteng dan melukis, saya ajar kakak guna recycle paper je. Buku pulak guna untuk buat latihan. Bila kakak dah siap mewarna, dia tunjuk saya gambar lukisannya.


Gara-gara Movie Upin Ipin Jeng Jeng Jeng


Kakak: Umi, kakak lukis upin dan ipin
Saya: Wah, cantiknya!
Kakak: Kejap ye, kakak nak ambik gam 
(terus masuk bilik dan datang balik sambil letak lukisan kat dinding)
Kakak: Erm..nak letak mana ye Umi?
Saya: Oh, nak tampal kat dinding ke? Tampal kat tepi tu pun bolehlah
Kakak: Okay (sambil letak gam kat kertas lukisan dan cuba tampal kat dinding)
Kakak: Umi, dia jatuhlah
Saya: Bak sini. Meh Umi lekatkan

Kakak pun hulur kertas lukisannya pada saya. Saya sempat snap gambar dia dua tiga keping dengan hasil lukisannya. Tak tau lah apa mimpi kakak tiba-tiba nak tampal kat dinding malam tu. Tiba-tiba dia sambung cakap lagi.


Gara-gara Movie Upin Ipin Jeng Jeng Jeng


Kakak: Umi letak kat dinding, nanti dia keluarlah
Saya: Ha? Keluar? Keluar apa?
Kakak: Upin ipin la keluar
Saya: Tepuk dahi**

Saya pun bagitau kakak yang upin ipin tu takkan keluar pasal upin ipin tu kartun je, tak wujud pun. Mood happy kakak tadi hilang entah kemana. Terus jadi sedih. Semua gara-gara tengok cerita Upin Ipin Jeng Jeng Jeng akhirnya terpengaruh jugak kakak. Umi dari gelak terus sedih pulak bila tengok muka kakak muram dan suram.


Gara-gara Movie Upin Ipin Jeng Jeng Jeng


Sabar ye kakak, tak semua benda yang kita nak dalam hidup kita akan dapat. Ini baru kekecewaan kecik kakak rasa, nanti banyak lagi rasa sedih dan kecewa kakak akan lalui. Jangan risau, Allah ada dengan kakak, Umi pun akan selalu temankan kakak. 

Hahaha..kesian kakak.
Semua gara-gara Upin Ipin Jeng Jeng Jeng..

14 comments:

  1. Alah... sedihnyaa T^T Hana masa tengok citer tu pun hampir terpengaruh jugak hahah >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..alahai comelnya Hana, boleh join anak akakla camni..

      Delete
  2. Hehe comelnyaa. Budak budak kan. Biasalah, memang cmtu. Imaginasi depa tu haha. So cute.
    Ika datang sini. https://ikashoid.blogspot.my/2018/03/al-fatihah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita dulu pun macamtu jugak kan? Cuma versi upin ipin ni tak pernah kena pasal dah besar baru upin ipin ni wujud. Kalau tak mesti kita pun dok melukis gambar macamni jugak..

      Delete
  3. Alamak nak kasi upin ipin tu keluar yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..tak terfikir pun sebelum tu dia nak upin ipin yang keluar..aish

      Delete
  4. Replies
    1. Mesti takde adik kecik kat umah kan Ray?

      Delete
  5. ala kesiannya dia. heheh. pastu jadi tak kakak tampal di dinding tu? sabar ye kakak. tak semua benda kita nak di dunia kita akan dapat. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jadi la Azah, pasal dia dah tau upin ipin tu takkan keluar..sedih pulak mak tengok muka dia time tu..sobss

      Delete
  6. alaaa kesiannyaaa faham perasaan diaa dulu kite time kecik2 tengok barbie berangan nk jadi cm barbie jugakkk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak..bila MD cakap pasal barbie ni baru teringat saya pun pernah berangan nak jadi camtu..Aisey, terpengaruh jugak rupanya..hish..

      Delete
  7. alaaa kesiannya dia, nampak sangat muka kecewa tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..sedih betul dia malam tu..kesian tengok

      Delete