Isnin, 26 Februari 2018

Cara Tukar Saiz dan Jenis Font Menggunakan CSS


Perasan tak masa anda tengah menaip untuk posting baru, bahagian atas sebelah kiri ada butang untuk tukar jenis font dan saiz. Tapi tak banyak pilihan yang ada. Contoh nak tukar saiz, cuma ada 5 pilihan saiz je yang kita boleh pilih di situ.

 Cara tukar saiz dan font blog


Di bawah ni ada step senang untuk ubah saiz dan jenis font pada blog anda. Tak perlu ubah HTML, tapi kita tambah sikit kod pada bahagian CSS.


Cara Tukar Saiz dan Jenis Font

1. Log masuk ke blogger
2. Klik Theme
3. Klik Customize
4. Klik Advance
5. Klik Add CSS
6. Masukkan kod berikut
.post-body{font-size:19px;  font-family:simson;}

7. Klik Enter
8. Klik Apply to Blog

* Ubah pada no 19 untuk saiz dan simson untuk jenis tulisan.
Kalau tak tau nama jenis tulisan, boleh buka Microsoft Word dan klik pada font untuk reference


Cara Tukar Saiz dan Jenis Font Menggunakan CSS


Itu saja. Senang kan?

6 ulasan:

  1. good sharing..cikyan tak pnah tau..tu kdg entry jd besar gedabak je tulisan..hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepasni CikYan bolehla godek-godek tukar font size tu

      Padam
  2. Nice sharing.. Sha tak pandai nak godek.. kikiki

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe2..kalau takut jangan cuba. Takut jd lain pulak blog Sha nanti, saya da pernah terkena

      Padam