Khamis, 15 Februari 2018

Cara Senang Tambah / Tukar Favicon di Blog


Mungkin dalam 2 atau 3 hari ni saya akan banyak masukkan tutorial tentang edit blog, almaklumlah masih dalam mood nak cantikkan blog katakan. Kali ni saya nak share cara tambah / tukar favicon di blog. Apa itu favicon? Favicon adalah icon 'B' kecil yang ada di bahagian atas sebelah kiri blog.




Cara Tambah / Tukar Favicon

1. Log masuk ke blogger
2. Klik Layout
3. Pada bahagian Favicon, klik Edit




4. Klik Choose File. 
Pilih gambar yang nak dijadikan favicon tapi syarat gambar mesti dalam bentuk segiempat sama dan saiz kurang dari 100kb




5. Klik Save


Dah siap! 
Tapi favicon ni ambil masa nak keluar di ruangan atas kiri blog kita. Saya punya favicon ni dah 2hari tunggu belum keluar lagi. Tapi dont worry, keep calm dan teruskan makan popcorn. Nanti akan keluar jugak cuma ambil masa sikit.

22 ulasan:

  1. owh..thanks sharing..ctu rupanya..nak buat la..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eh, silap tulis segiempat tepat kat atas tu..Bukan segiempat tepat ye Normi, segiempat sama..saya dah betulkan..sorry and goodluck okay

      Padam
  2. Balasan
    1. Silap tulis segi empat tepat tu tau CikYan, yang sebenarnya segiempat sama. Dah betulkan kat atas tu..sorry ye CikYan

      Padam
  3. Good sharing, baru Kak Sue tau..

    BalasPadam
  4. ohh.. baru perasan bntu tu blh tukar.. hehe.. tq

    Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
    1. Dr Amalina Bakri Dedah 4 'Rahsia' Mudah Untuk Fasih Berbahasa Inggeris

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah..lepasni dah boleh tukar logo lah ejulz

      Padam
  5. changed mine long time ago. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..u are the expert one. Im newbie :)

      Padam
  6. Yezzaaa.. teringat zaman masa mula-mula buat blog..dok godek2 ape bendaa favicon niee.. hehehe nice sharing! ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi..memula susah jugak rasanya..welcome :)

      Padam
  7. Hana tak suka perubahan sooo... entahlah nak tukar ke tak hahah! ^^ btw nice sharing!!! :D

    BalasPadam
  8. ehehe gitu ke caranya.. CT punya memang da tukang edit buatkan so terima je =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alahai untungnya dia ada orang tolong set up kan..nak jugak

      Padam
  9. hehehe
    yups
    memang senang :)

    BalasPadam
  10. Mudah je ye nak buat.. tq share..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aah, senang kan? Nanti Sha boleh buat jugak

      Padam
  11. Tq tau share..sy baru tahu fungsi favicon tu.

    BalasPadam